Domstolene
141
page-template-default,page,page-id-141,page-child,parent-pageid-78,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.7,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-4
 

Domstolene

Generelt om domstole og retsager

De almindelige domstole i Danmark er byretterne, landsretterne og Højesteret. Desuden findes der nogle specielle domstole som f.eks. Sø- og Handelsretten i København. I Danmark er der 82 byretter, to landsretter og endelig Højesteret, som er landets øverste domstol.

 

Sager fra byretten kan appelleres til landsretten, og sager fra landsretten kan i visse tilfælde appelleres til Højesteret. De fleste sager begynder ved byretterne, men visse sager hører under Sø- og Handelsretten i København. Reglerne om, hvilken ret, en sag skal behandles ved, er detaljerede, men din advokat vil vejlede dig om, hvor sagen hører hjemme.

 

Ved byretten behandles civile sager normalt af en dommer, mens straffesager ofte behandles af en dommer og to domsmænd, som ikke er jurister. Fogedretten og skifteretten er en del af byretten. Ved fogedretten behandles sager om inddrivelse af gæld. Ved skifteretten behandles dødsboer, konkursboer og sager om gældssanering.

 

Ved landsretterne behandles civile sager af tre dommere, mens straffesager behandles af tre dommere og tre domsmænd, der ikke er jurister. Alvorligere straffesager behandles som nævningesager. I nævningesager medvirker 12 nævninge og tre juridiske dommere.

 

Ved Højesteret behandles appelsager fra landsretterne. Det er imidlertid ikke alle sager, fra landsretterne, der kan appelleres til Højesteret. Din advokat kan vejlede dig om appelmulighederne i din sag.

 

Kan man selv føre sin sag?

 

Hvis du er involveret i en retssag, er det ofte en fordel at være repræsenteret af en advokat, men det er ikke noget krav. Du eller en af dine nærmeste pårørende kan godt føre din sag ved domstolene, men ellers er det kun advokater, der kan føre sager for andre ved domstolene. Hvis du selv fører din sag vil retten vejlede dig om, hvilke krav, du skal opfylde, og retten vil desuden vejlede dig om, hvordan du bedst varetager dine interesser. Der er imidlertid grænser for, hvor meget vejledning en dommer kan give den ene part i en sag, uden samtidig er blive inhabil i sagen. Hvis der er tale om en kompliceret sag, kan retten derfor pålægge dig, at du skal være repræsenteret af en advokat.

 

Klik her for at komme til domstolenes blanketter og vejledninger.